Gå til hovedindholdet

Zeppeliner og hangar

Svævende stålkonstruktioner og klare linjer

I dag er der kun fundamenter og løbekatte i terrænet, der vidner om at der her har stået nogle af landets på daværende tidspunkt største bygninger. Zeppeliner-hallerne var med deres imponerende dimensioner (200 meters længde, 70 meters bredde og mere end 40 meters højde) bygningsmæssige mastodonter på det der dengang var flade marker.

Zeppeliner og hangar forenet i et udtryk

Zeppelinerne var imponerende i størrelse og havde et fascinerende design med det polygonale tværsnit og de lette, sirlige metalkonstruktioner. Det nye oplevelses- og formidlingscenter ’Zeppelin Tønder’ søger i sin arkitektur at trække på referencer fra både zeppelinerne og hangarerne uden at kopiere nogle af dem. Kombinationen af den lette zeppeliner og den jordbundne hangar kalder vi en ’Zeppe-gar’. Den er sin egen, men giver mindelser om både zeppelinerne og de imponerende bygninger, der husede dem.

Zeppe-garen lander med sine omkring 5000 kvadratmeter ved siden af den tilbageværende flyhangar. Fra det store 10-kantede gavlvindue er der derfor udsigt til den oprindelige landingsplads for de tyske fly.

Zeppe-garens indre er delt i to. Den ene del er et stort åbent udstillingsrum i fuld højde med plads til frithængende fly og en zeppeliner-gondol. Her træder metalkonstruktionen tydeligt frem, og den polygonale form leder tankerne hen mod basens oprindelige fartøjer.

Stål og fuld af liv

I den anden del finder man en stabling af i alt fire udstillingsdæk med rum til varierende udstillinger. To af disse dæk fungerer som ”black boxes”, hvor den besøgende kan lade sig omfavne af scenograferede rum med lys og projektioner, der med filmiske virkemidler kan formidle basens mange historier. På det øverste dæk kan man gå på opdagelse i barakbyen, mens man på det nederste dæk finder Zeppe-garens restaurant.

Bygningens nederste etage, der indeholder vareindlevering, lager og værksted, er gemt bag jordvolde. Fra denne skjulte etage kan de besøgende bevæge sig fra parkeringsområdet syd for bygningen og ind i bygningen gennem et skarpt defineret skår i jordvolden.

Fra lobbyen kan man stige op i bygningen via trapper og elevatorer, der forbinder alle de stablede udstillingsdæk. Man kan også bevæge sig gennem lobbyen og ud på bagsiden af Zeppe-garen, hvor man finder en forbindelse til hovedstien gennem Tønderbasen.