Gå til hovedindholdet

Om projektet

Potentiale og ambition

Zeppelin Tønder skal være et oplevelses- og formidlingscenter i international klasse.

Et center, der sætter fokus på livet i grænselandet, på krigshistorien, på teknologihistorien, på demokrati og på, hvad der driver mennesket til at udfordre de fysiske grænser. Som en hybrid mellem kulturhistorie og science-center vil Zeppelin Tønder udvide marsklandets turismepotentiale.

Det hele skal spille sammen i en unik kombination, og denne form for oplevelser, viden og læring findes ikke andre steder i verden. Vi skal skabe vedkommenhed, eftertænksomhed, frygt, foragt og fascination.

Vi skal levendegøre historien og lade nutidens menneske træde ind i grænselandet – det nationale, det emotionelle og det fysiske. For hvordan lever man på grænsen i krig og fred, hvordan lever man på grænsen til døden, og hvor går grænsen for det teknologisk mulige?

I spektakulære rammer og et innovativt formidlings- og læringsmiljø skabt i samarbejde med strategiske samarbejdspartnere og interessenter med et højt ambitionsniveau skal begejstringen, inspirationen og refleksionen vækkes. Vi er alle efterkommere, og her får vi meget at lære.

I en potentialeanalyse for Zeppelin Tønder estimereres et besøgstal på 262.000-320.000 pr. år. Den samlede samfundsøkonomiske effekt af turisme, der skabes eller forstærkes af Zeppelin Tønder, er estimeret til 115-140 mio. kr. årligt.

Historien om projektet

Konceptudviklingen er sket med økonomisk støtte fra Jyllands-Postens Fond og Tønder Kommune. Konsortiet Thøgersen & Stouby, Walk Agency og Baaring Stories har udviklet konceptet, som præsenteres i udstillingspavillonen.

Konceptidéen handler om det at være menneske på grænsen. ‘Grænsen’ refererer som metafor til krigens og zeppeliner-besætningernes hverdag på grænsen til døden.

Ordet refererer også til det at udvikle og benytte teknologi, der i sin samtid var på grænsen til det umulige, og som derfor ændrede verden omkring sig. Men også nationalgrænsen mellem Danmark og Tyskland og den unikke fortælling, der rummes dér, er i spil. Det er grundliggende fortællinger om det at være menneske.

Organisation

Zeppelin Tønder er støttet af Tønder Kommune, der har etableret en styregruppe bestående af lokalpolitikere og lokale interessenter. Udover styregruppen er nedsat en projektorganisation, der har til opgave at sikre og arbejde aktivt med fundraising. Tønder Kommune har valgt at støtte projektet over en tre årig periode.

Den folkelige og faglige opbakning sker med støtte fra Zeppelin- og Garnisonsmuseum Tønder, som er drevet af frivillige som har bidraget med baggrundsinformation og faglig dokumentation omkring Zeppelin Basen. Herudover samarbejder Zeppelin Tønder med Naturstyrelsen om formidling på baseområdet.

I den indledende udviklingsfase er der ydet ekspertfaglige bistand af blandt andet ansatte ved Museum Sønderjylland, Centralbiblioteket for Sydslesvig i Flensborg, Syddansk Universitet og frivillige fra Støtteforeningen for Sikringsstilling Nord.

Kontakt

Tønder Kommune
Vestergade 9 - 6270 Tønder

Julie Rechnagel Bjerre Hermansen

Projektleder
Zeppelin Tønder
Udvikling & projekter

Tlf. +45 74 92 92 92
Mobil +45 23 99 81 81
E-mail jrbh6@toender.dk

Keld I Hansen

Vicekommunaldirektør
Udvikling og projekter
Tønder Kommune

Tlf. +45 74 92 90 05
Mobil +45 40 86 49 88
E-mail kih@toender.dk