Gå til hovedindholdet

Verdenshistoriens første luftangreb

Gå til menuen

Verdenshistoriens første luftangreb, L54

Verdenshistoriens første bombardement med fly fra et hangarskib foregik i Tønder, den 19. Juni 1918. Det var engelske Sopwith Camel fly, der lettede fra HMS Furious ca. 35 sømil stik vest for Lyngvig Fyr ud for den Jyske vestkyst. Kaptajnens Log den morgen
lyder: “3.12 to 3.21. Flew off seven ‘Camels’ to bomb Tondern. Co, 290° - 18,5 Knots”. Så korte var ordene, der ændrede millitærhistorien for stedse.

Inde på land stod L54 i ly i TOSKA-hallen, sammen med L60. L54 havde fløjet over 30 ture fra basen i Tønder. Kaptajløjtnant von Buttlar-Bradenfelts overtog kommandoen fra Kaptajløjtnant Ludwig Bockholt, da denne fik nye opgaver (se L59 andetsteds i dokumentet). Buttlar-Bradenfels fløj 27 ture, og modtog den fornemme ‘Pour-le-merite’ orden i Tønder 9. April 1918.

Mens de fleste af Tønderbasens soldater gik i
beskyttelsesrummene da flyene nærmede sig, gik den højt dekorerede kommandant ud for at følge bombardementet på nærmeste hånd. Han kan passende selv få lov at beskrive det han så:

[…] Jeg var så bekymret for mit eget skibs sikkerhed, at jeg forblev udenfor. Det var ganske lyst, da de dukkede frem. […] De kom nedover med den samlede hastighed af deres dyk, og deres motorer på fuld kraft. Nedover, til det virkede til, at de ville ramme bygningerne. Så fladede de ud, en efter anden, og fløj på langs af deres mål i omkring 40 meters højde, mens de sparkede bomber løs. Vore skytter havde ikke en chance for at ramme dem.[…] Det var så dumdristigt, at jeg ikke kunne undgå at lægge mærke til det, selv efter mit eget luftskib var ved at bryde i brand.[…] Angrebet var blevet udført ekstremt begavet og havde været en absolut succes. To luftskibe var aldeles ødelagte og selve basen var efterladt harmløs for en stund. […]Fortællinger fra tønder basen